ELEŞTİRİ YORUM : Can Yeleği

Hande Yöremen – kulisonline.com

2018-2019 sezonunun yeni başlayan oyunlarından biri CAN YELEĞİ.. Özellikle ülkemizde son yıllarda önemli bir başlık olan mültecilerle ilgili bir oyun ancak mülteci konusu çok evrensel bir dille anlatılmış. Bu konudaki oyunlar beni pek çekmez ama Elçin Atamgüç ve Nihat Alpteki ikilisinden gelen hiçbir oyunu kaçırmam. Nitekim sonuç tam da bu müthiş ikiliden beklediğim gibi oldu. Bu kadar can yakıcı bir konuyu pür dikkat ve genel olarak hissettiğiniz duyguların çok ötesinde sahneye taşımışlar. Elçin Atamgüç’ün çok iyi olan oyunculuğu, Nihat Alpteki’nin müthiş rejisi iyi bir tekstle birleşince ortaya çok iyi bir iş çıkmış bence.

Tek perdelik oyun boyunca aslında çok dramatik bir konu anlatılmasına rağmen dehşete kapılmaktan çok içinize bu soruna bir çözüm olma isteği doğuyor. Hangi milletten, ırktan, dinden, soydan olduğunu düşünmeden sadece İNSAN olmanın altına kalın bir şekilde çiziyor bu oyun. Yaşanan o acıyı iliklerinize kadar hissediyorsunuz ama dediğim gibi acındırma veya tiksinme ya da bana ne diyeceğiniz bir durumda kalmıyorsunuz. Aksine bu büyük sorunu yaşayan insanlarla empati kurmanızı sağlıyor oyun.

Tek kişilik oyunlar başka bir özen istiyor kanımca çünkü oyuncu sahnede tek başına. Her şeyin çok yerinde ve kararında ayarlanması gerekiyor; dekordan kostüme, müzikten ışığa.. İşte bu noktada her bir ayrıntı incelikli bir şekilde düşünülmüş.

Mülteci bir annenin günlük hayatının nasıl altüst olduğunu adım adım oyun boyunca seyrediyorsunuz. Ben içi kavrulmadan, kendini o annenin yerinde koymadan herhangi bir seyircinin o koltuklardan kalkabileceğini düşünmüyorum. Sizi adım adım o noktaya taşırken bunu sanırım şöyle demem yanlış olmaz öyle büyük bir nezaketle yapıyor ki.. Bu oyun mutlaka seyredilmesi gereken oyunlardan biri.. Kaçırmayın, derim..

Bu arada güzel bir de haber vereyim, Elçin Atamgüç ile röportajımız çok yakında yayınlanacak!

 

Can Yeleği| Yetişkin oyunu

Yazan: Gönül Kıvılcım

Yöneten: Nihat Alpteki

Dramaturg: Dilek Tekintaş

Sahne-Kostüm Tasarımı: Aysel Doğan

Müzik: Barış Manisa

Işık Tasarımı: Mustafa Türkoğlu

Efekt Tasarımı: Metin Küçükyılmaz

Video Tasarım: Mustafa Küçücük

Yönetmen Yardımcıları: Ali Murat Altunmeşe, Fatma İnan, Selen Nur Sarıyar

Süre: 65 Dakika / Tek Perde

Oyuncular: Elçin Atamgüç

Konusu

Hayat kendi akışında gündelik beklenti ve hayallerle devam ederken yola düşenlerin ve yeni bir hayat için yıllarca yolculuk yapanların hikayesi; Mülteci bir Anne yaşamaya mecbur kaldığı bir düzenin içinde, yeterince tanımadığı bir coğrafyada, savaşın bıçak gibi kestiği eski hayatına tutunup yeni olanla baş etmeye çabalar.  Aynı kaderi paylaştığı komşusu da savaşın sürüklediği ve eşitlediği diğer kadındır. Anladığımızı sandığımız, anlamak istemediğimiz, zaman zaman öfkelendiğimiz durumlarla ilk defa yüzleşebileceğimiz bir öykü. Hepimiz aynı dünyada yaşıyorken, nasıl oluyor da ötekine dönüştürüyoruz? “Gerçekler; Gerçekleri görmezsen çarpar insanı, alır duvara çarpar.”

CAN YELEĞİ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları

 81 total views,  1 views today



Twitter
Instagram